Country-musikkens rødder

Countrymusik startede op i sydstaterne i USA i 1920’erne og har rødder i amerikansk folkemusik som fx Appalachian og vestlig folkemusik samt blues, men det har så sandelig også sine rødder i cowboy-kutluren, og derfor er det populært at country-sangere optræder i jeans, cowboystøvler og cowboyhat. I denne artikel kan du læse mere om country-musikkens historie og dens rødder.

Den første generation af cowboy-musik

De første kommercielle musikstykker, der anses som værende country-musik, var instrumentale numre af Henry Gilliland og A.C. (Eck) Robertson, der udgav “Arkansas Traveler” og “Turkey Straw” i 1922.

Fiddlin’ John Carson udgav i 1923 den første country-sang med lyrik, og her er der tale om “Little Log Cabin in the Lane”, som den amerikanske musiker udgav via pladeselskabet Okah Records.

Den anden generation af cowboy-musik

Mellem 1930’erne og 1940’erne havde vi anden generation af country-musik og selv om pladesalget dalede under Den Store Depression, blomstrede country-musikken op i denne tidsperiode.

Det kendte country-koncertsted Grand Ole Opry i Nashville, Tennessee åbnede i 1925, og her indspillede og optrådte mange countryartister med deres musik, som blev spillet over hele landet. Countrymusik blev spillet i radioen i de amerikanske sydstater, men også helt oppe i Chicago og i Californien i vest.

I 1930’erne og 40’erne blev cowboysange (også kendt som westernmusik) hyppigt brugt i film fra Hollywood. Sangene, som var blevet indspillet i 1920erne, var med til at gøre de syngende cowboys kendte. Blandt periodens mest omtalte syngende cowboys finder vi Roy Rogers, Sons of the Pioneers og Gene Autry.

I samme periode skrev Patsy Montana historie ved at åbne døren op for kvindelige soloartister – ikke kun i country musik, men i hele musiksektoren. Det gjorde den amerikanske countrysanger med hittet ”I Want To Be a Cowboy’s Sweetheart”.

Når country artisterne synger om kortspil

Måske var det også cowboyernes indflydelse, der fik mange countryartister til at synge om kortspil som black jack, der var populære aktiviteter i det lokale samfund. Flere countryartister er stadigvæk vilde med kortspillet og derfor kan man sagtens forestille sig at de vælger at spille fx Unibet Live Dealer Blackjack, når de skal slappe af.

Der findes flere eksempler på sange hvor flere country-bands og sangere synger om forskellige kortspil. Det amerikanske band Eagles har skrevet og indspillet sangen “Desperado”, Kenny Rogers står bag den populære sang “The Gambler” og Garth Brooks udgav “Two of a Kind, Workin’ on a Full House” i 1991. Den originale version er skrevet af Dennis Robbins i samarbejde med Bobby Boyd og Warren Haynes.

Når country artisterne klæder sig som cowboys

Den dag i dag vil du stadig se mange countryartister indspille musikvideoer og optræde på scenen i cowboystøvler, hatte og jeans. Et glimrende eksempel på dette er hittet “Cowboy Casanova” af Carrie Underwood, der tog verden med storm, da hun vandt American Idol i 2005. Et andet glimrende eksempel er Underwoods sang “Smoke break”, som hun filmede musikvideoen til i Mojave ørkenen i Californien. Her ser vi Underwood i cowboystøvler, cowboyshorts og en lys hvid top.

En anden countrysanger, der er vild med cowboystøvler, er Jon Pardi fra Dixon, Californien, som har indspillet hits som fx “Dirt on my boots”. Takket været country-musikken bevæger cowboy-indflydelsen sig nu også ind i pop-verdenen. Kort efter årtusindeskiftet så vi ofte Taylor Swift i cowboystøvler, når hun stod og sang med sin guitar på scenen.